De TrendsVerwachting 2024 verschijnt binnenkort. Schrijf je hier alvast in…

TrendStrateeg Lieke en/of Richard Lamb uitnodigen?

Lieke en Richard Lamb zijn beschikbaar als dagvoorzitter en Keynote Speaker alsook voor Boardroom Consulting; Brainstorm Sessies; Trend Research en toekomstgerichte maatwerk-presentaties.

Media-aanvragen alsook verzoeken voor Dagvoorzitterschap; KeyNote Presentaties, Brainstorm Sessies; Boardroom Consultancy en Trend Research via 070 – 511 44 44 of e-mail.

Gratis aanmelden voor de TrendBrief kan hier!

Lieke Lamb op NPO Radio 1 bij Omroep WNL

Kunstmatige intelligentie in de zorg: Hoofdpijndossier of oplossing voor personeelstekort? Trendwatcher Lieke Lamb merkt op dat Nederland tegen zijn systeemgrenzen aanloopt. “Daarom moeten wij zoeken naar alternatieven”, zegt zij bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1. Zij doelt vooral op artificial intelligence, ofwel: kunstmatige intelligentie.

“Er zijn een heleboel systemen die op omvallen staan”, vertelt Lamb. Zij doelt onder meer op de zorgsector, dat kampt met nijpende personeelstekorten.

Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie kan helpen de personeelsproblematiek deels op te lossen. Het houdt simpelweg in dat computers, robots of machines worden ingezet om eenvoudige taken van bijvoorbeeld zorgmedewerkers over te nemen. Lamb plaatst daar wel een kanttekening bij. “De stress bij specialisten wordt groter, want de simpele kleine dingen worden geautomatiseerd. Dus krijgen ze alleen maar zware gevallen voor hun neus.”
Toch lijkt het wel echt nodig te zijn, want de zorgsector kan moeilijk aan mensen komen. Om te beginnen bij stageplekken. Lamb concludeert dat veel zorgpersoneel een begeleidingstaak er niet bij kan hebben, “omdat iedereen al overspannen en te druk is”.