NederlandWerktDoor.TV
Samen Werken aan de Toekomst
2021.04.10 Uitzending vanuit Huis ter Duin
Thema: #OpenUp via #Innovatie.
NPO1 - Smart Distance Lab - 2020.11.11
Op NPO1 sprak Lieke Lamb bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL over de mogelijkheden om na de ‘2e Golf’ veilig open te gaan, onder andere door metingen & wetenschap van het Smart Distance Lab.
Bekijk hieronder alle voorgaande uitzendingen
Lees de Onderzoeksresultaten en het Persbericht
Smart Distance Lab - uitzending 5 - 2020.10.28
Bekendmaking Meetmethode & Onderzoeksresultaten. Mede mogelijk gemaakt door oa het Ministerie van Economische Zaken en Grand Hotel Huis ter Duin, waarvoor dank.
Bekijk hieronder de live-uitzending waarin Lieke en Richard Lamb onder andere ontvangen:
– Prof. Denny Borsboom & Tessa Blanken, UvA
– Pieter Waasdorp, dir. ondernemerschap, MinEZK
Afgelopen maanden heeft het Smart Distance Lab (SDL) een unieke meetmethode ontwikkeld. Door de combinatie van verschillende disciplines zoals beeldherkenning en Smart Distance Sensors kan men volledig anoniem de afstand tussen mensen meten (1,5 meter) tijdens evenementen en andere bijeenkomsten in Corona-tijd. Het Smart Distance Lab is een Publiek-Private samenwerking van innovatieve organisaties.
Tijdens de live-uitzending werden de conclusies officieel gepresenteerd en overhandigd aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Aansluitend spraken de TrendStrategen Lieke & Richard Lamb onder andere met hoogleraren en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA); MinEZK; het Smart Distance Lab en innovatieve Techbedrijven als Centillien; Game Solutions Lab en SVP Sfeerbeheer. Ook de activiteiten van SDL-partners TU Delft; Proxemy (Bubble-sensor); Sentech & Focus Technologies (Smart Distance Sensor) kwamen aan bod.
De tafelgasten waren onder andere:
– Prof. Denny Borsboom, UvA
– Tessa Blanken, Postdoc Researcher, UvA
– Pieter Waasdorp, dir. ondernemerschap, MinEZK
– Zuzana Wilms, MinEZK
– Sonja van Meerbeek, Sustainable Scale-up Foundation
– Maya van der Steenhoven, Smart Distance Lab
– Meier Boersma, Smart Distance Lab
– Gerard Kanters, Centillien
– René Luigies, Game Solutions Lab
– Nathan Wiersma, SVP Sfeerbeheer
Zaken die oa aan de orde kwamen:
– Hoe werkt de SDL-meetmethode?
– Wat is het effect van mondkapjes?
– Wat is de impact van de looprichting?
– Ander gedrag door Smart Distance Sensors?
– Hoe wordt de privacy gewaarborgd?
– Hoe kan de Open Up van de Economie bevorderd worden?
– Wat kan er in de toekomst nog meer qua onderzoek?
– Wat zijn de ‘Lessons Learned’ bij het Smart Distance Lab?
Smart Distance Lab
– Alle SDL-persberichten (onderaan)
– Berichtgeving in de media (wordt binnenkort toegevoegd)
Alle SDL-uitzendingen zijn hieronder te bekijken. Verwijzen naar deze pagina kan via SmartDistanceLab.WerktDoor.nl
2020.08.13 Smart Distance Lab // The Art Fair
Kunst; Wetenschap & Techniek
veilig ‘hand-in-hand’ tegen Corona
Persbericht 2020.08.13 – Als onderdeel van het Smart Distance Lab tonen 27 van de beste afstudeerders hun werk tijdens The Art Fair in de Kromhouthal in Amsterdam. Tijdens het evenement waarmee het gedrag van bezoekers wordt onderzocht om de verspreiding van corona tegen te gaan, wordt aan deze kunstenaars een platform geboden.
Zo snijdt het mes twee kanten: het lab draagt via meer inzicht in gedrag bij aan succesvolle protocollen in de culturele sector én we creëren een platform voor kunstenaars die juist in deze tijd wel wat extra aandacht kunnen gebruiken.
Toptalenten uit heel Nederland
In 2019 en 2020 studeerden er honderden kunstenaars af. Een groep die zijn loopbaan als gevolg van de Corona-uitbraak met achterstand begint. Uit deze groep kunstenaars selecteerden curatoren, journalisten, docenten en kunstprofessionals 27 toptalenten die uitgenodigd werden voor het Smart Distance Lab – the Art Fair. Onder hun (toch hen?) is de Duitse schilder Urs Moore die in 2019 afstudeerde aan De Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Philipp Groubnov, wiens installaties met keramiek en water doen denken aan Mark Manders, studeerde af van de KABK, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Eugenie Boon van de HKU, laat op de beurs maatschappijkritische installaties en performances zien, verwijzend naar haar Antilliaanse achtergrond. En Lieve Hakkers, die nog voor haar afstudeertentoonstelling van de AKI in Enschede werd toegelaten voor de prestigieuze werkperiode aan ‘De Ateliers’ in Amsterdam, laat haar schilderwerk zien op de beurs.
Vliegende start in CoronaTijd
Deze unieke (ex)studenten studeerden vorig jaar of dit jaar af. Door de CoronaCrisis begonnen deze jonge talenten hun loopbaan met een achterstand. Nu kunnen 27 van de beste talenten van de diverse academies op 28-29-30 augustus toch hun werk laten zien tijdens The Art Fair bij De Kromhouthal in Amsterdam. Met deze kunstbeurs krijgen zij een platform om gezien te worden; ontdekt te worden; in rap tempo te ontwikkelen en een vliegende start te maken, ondanks de CoronaCrisis.
Smart Distance Lab – The Art Fair
Wie als bezoeker deze The Art Fair in het kader van het Smart Distance Lab wil bezoeken kan zich nu aanmelden via www.SmartDistanceLab.nl. Naast het bezoeken van de exposerende kunstenaars en hun werken, beleeft men nog een extra beleving: De Kromhouthal is die dagen namelijk volgehangen met geavanceerde meetapparatuur om het gedrag van bezoekers in kaart te brengen en te analyseren. . Dit belooft een unieke ervaring te worden. Uiteraard verloopt de toegang en het bezoek aan deze kunstbeurs geheel volgens de RIVM-richtlijnen. Overheid, bedrijfsleven en universiteiten werken in het Smart Distance Lab samen om te komen tot de beste inzichten.
Naast The Art Fair ook de Dutch Venue Association
The Art Fair is onderdeel van het Smart Distance Lab, een initiatief van onder andere het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Tijdens het Smart Distance Lab, zullen – naast deze kunstbeurs – ook andere (mini)evenementen plaatsvinden. Zoals bijvoorbeeld een congres van de Dutch Venue Association over de toekomst van festivals, evenementen en congreslocaties.
Hoe kunnen hospitality en een Corona-Veilig-Event hand-in-hand gaan?
Hoe voelen deelnemers en bezoekers zich te allen tijde veilig? Hoe maak je een gecontroleerd bezoek een plezierige ervaring? Wat kan er verbeteren? Hoe kunnen hospitality en een Corona-Veilig-Event hand-in-hand gaan? Tijdens het Smart Distance Lab wordt dit onderzocht. Het wordt een zeer bijzonder event. 28-29-30 augustus bij De Kromhouthal in Amsterdam. Een unieke ervaring…
Live voorbeschouwing Smart Distance Lab
Op vrijdag 14 augustus 2020 vanaf 14:00 uur zal een voorbeschouwing over het Smart Distance Lab worden uitgezonden via www.NederlandWerktDoor.TV, live vanuit de Kromhouthal, Amsterdam. Presentatie Lieke & Richard Lamb (Future Expertise Center).
Update: deze uitzending is inmiddels bovenaan deze webpagina te bekijken.
2020.08.05 Smart Distance Lab // Metingen
Wetenschappelijke metingen tijdens evenementen
28, 29, 30 augustus in de Kromhouthal Amsterdam
Persbericht 2020.08.05 – De Corona Crisis raakt vrijwel alle sectoren. Met name branches die zich richten op het samenbrengen van grotere groepen mensen zien praktische uitdagingen. Daartoe is het ‘Smart Distance Lab’ opgericht.
“Wat wij gaan doen is: vaststellen hoe je evenementen kan organiseren op een veilige wijze. Op een manier waarop mensen wel 1,5 meter afstand houden, ondanks dat ze met elkaar in een ruimte zijn met misschien 250 mensen…We leven nu in een tijd waarin – zolang we geen vaccin hebben – ons gedrag de beste bescherming is”, aldus Prof. dr. Frenk van Harreveld (Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen) die een deel van het onderzoek rond het Smart Distance Lab begeleidt (bron: NPO Radio 1).
Overheid, brancheverenigingen en onderzoekers slaan de handen ineen via het Smart Distance Lab. Het Smart Distance Lab richt zich op het organiseren van veilige evenementen, congressen, beurzen etc. Op 28, 29, 30 augustus – in de Kromhouthal Amsterdam – kunnen brancheverenigingen, ondernemers; beursorganisaties en evenementenorganisaties een (mini) event, congres of beurs organiseren. Tijdens dit Smart Distance Lab zal de werkwijze tijdens een bijeenkomst op geavanceerde manier gemeten worden om te komen tot de meest optimale manier van werken.
De meetmethoden zijn voortgekomen uit een challenge die door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat georganiseerd werd in het kader van Start-up in Residence. Tijdens het Smart Distance Lab zullen de meetmethoden uitgetest worden. Denk bijvoorbeeld aan Real-Time plaatsbepaling van de aanwezigen d.m.v. elektronische badges. Onderzocht wordt onder andere wat de impact is van 1-richtingsverkeer tijdens een evenement. Wat de gedagsverandering is bij het wel of niet dragen van mondkapjes. Voelen de deelnemers zich veilig? Was het een plezierige ervaring? Wat kan er verbeteren?
Kunstbeurs en andere evenementen
Doel is om, op basis van wetenschappelijk inzicht, te komen tot een zo laag mogelijke besmettingskans tijdens een event, congres of beurs. Om alles zo levensecht mogelijk te kunnen ervaren, zullen er echte evenementen georganiseerd worden op 28, 29, 30 augustus 2020 in de Kromhouthal Amsterdam.
Zo zal er in samenwerking met Nederlandse kunstbeurzen een kunstbeurs georganiseerd worden. Hier kunnen recente afstudeerders van kunstacademies – die minder aandacht voor hun afstudeerwerk kregen – alsnog hun kunst laten zien.
In de Kromhouthal zal ook een overzicht te zien zijn van innovatieve oplossingen waarmee de veiligheid (oa 1,5 meter afstand) voor bezoekers en werknemers gegarandeerd kan worden.
Daarnaast zal ook een congres plaatsvinden over de toekomst van festivals; evenementen en congreslocaties.
Achtergrond
Het doel van meten en evalueren rond COVID-19: door verschillende varianten van een protocol uit te testen, met behulp van innovatieve tools, slim design en advies vanuit gedragsexperts, kunnen verschillende situaties met elkaar vergeleken worden. Vanuit het bestaande protocol kan gekeken worden naar verbeteringen die leiden tot nog minder besmetmomenten maar tegelijkertijd ook naar een kwalitatief hogere bezoekerservaring geven. Denk aan een protocol dat eenvoudig is na te leven; dat als prettig ervaren; dat maximale veiligheid biedt en dat tevens economisch levensvatbare bijeenkomsten mogelijk maakt.
Voor wie als brancheorganisatie; bedrijf of (overheids)instelling deel wil nemen aan de meting van het Smart Distance Lab zijn er nog enkele plekken beschikbaar (Kromhouthal Amsterdam op 28, 29, en 30 augustus). Mail voor meer informatie naar info@smartdistancelab.nl of kijk op SmartDistanceLab.nl.
Op vrijdag 14 augustus zal een voorbeschouwing over Smart Distance Lab worden uitgezonden via www.NederlandWerktDoor.TV.
Oproep van het Smart Distance Lab
Overheid, brancheverenigingen en onderzoekers slaan handen ineen in het Smart Distance Lab in Amsterdam voor een Covid Proof partnership. Het Smart Distance Lab is opgestart in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Platform Nederland Werkt Door.
Amsterdam (Kromhouthal) – 28-31 augustus kunnen brancheverenigingen, ondernemers, beurzen en/of eventorganisaties hun protocollen op een geavanceerde manier testen en kwantitatief meten en bezoekerservaringen evalueren. Het Ministerie van Economische Zaken faciliteert in samenwerking met VNO NCW, ONL, Start-up in Residence, TNO, TU Delft en de UvA een testomgeving waar ondernemers hun slimme meettechnieken combineren om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van bezoekers- bewegingen en -ervaringen. Organisaties kunnen hier hun protocollen voor een event, congres of beurs met een zo laag mogelijke besmettingskans testen, verbeteren en waar nodig op elkaar afstemmen.
Waarom meten en je protocol verbeteren?
Covid19 is nieuw. Er is nauwelijks tot geen praktijkervaring in 1,5 meter en de protocollen zijn veelal met spoed opgesteld. Het is eenvouding om de regels tijdens een event ‘even’ te vergeten terwijl klanten, vergunningverleners, bezoekers en verzekeraars tegelijkertijd vragen om een zo goed mogelijke bescherming. Of het nou gaat om internationale bezoekers, veranderende eisen of een tweede mogelijke golf, aanbieders en organisatoren willen verrassingen in de toekomst voorkomen en zoveel mogelijk terug naar een voorspelbare en betrouwbare planning van hun event(s).
Locatie
De Kromhouthal biedt een ruim opgezette locatie van 3500 m2 waar van 28 t/m 31 augustus verschillende evenementen, congressen en beurzen plaatsvinden die momenteel niet overal en niet snel economisch rendabel kunnen worden georganiseerd. De opzet van deze dagen biedt een unieke ontmoetingsplaats waar ondernemers, beleidsmedewerkers, onderzoekers en organisatoren elkaar treffen om van elkaar te leren en samen vooruit te kijken. Ondernemers met meetoplossingen, design ideeën op basis van gedragskennis, innovatieve Covid-tools en onderzoekspartijen werken samen om zoveel mogelijk vragen van de branche te beantwoorden en protocollen waar mogelijk het stempel Covid-proof te kunnen geven richting klanten en bezoekers.
Hoe werkt het?
Vanuit het bestaande protocol als basis kunnen verschillende varianten worden getest met behulp van innovatieve tools, slim design, advies van gedragexperts en bezoekerservaring. Het vergelijken van de varianten kan leiden tot aanpassingen van het protocol. En door verschillende protocollen met elkaar te vergelijken en tegelijk bezoekers te interviewen, kan kwantitatief en kwalitatief advies worden gegeven voor een protocol dat eenvoudig is na te leven, prettig wordt ervaren, maximale veiligheid biedt, maar ook een economisch levensvatbare bijeenkomst mogelijk maakt. Inmiddels zijn de eerste plekken op het Smart Distance lab vergeven aan onder andere verschillende Nederlandse Kunstbeurzen.
Wilt u ook partner worden of uw protocol verbeteren en valideren? Er zijn nog enkele plekken in de Kromhouthal op 28, 30 en 31 augustus. Of ben je een ondernemer die graag zijn of haar slimme Covid oplossing wil inzetten om te testen, ook daar is nog ruimte voor.
Oproep tot deelname
We roepen branches; bedrijven en instellingen op om deel te nemen aan het Smart Distance Lab. Heb jij een voorstel voor in het Smart Distance Lab of wil je meer informatie? Kijk dan op Smart Distance Lab of mail met info@SmartDistanceLab.nl.
SMART DISTANCE LAB
Het Smart Distance Lab is opgestart in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Platform Nederland Werkt Door.
Het Smart Distance Lab zoekt brancheverenigingen en bedrijven die vragen over Covid19 protocollen willen uittesten.
We roepen Ondernemers, instellingen en brancheverenigingen op om deel te nemen aan het Smart Distance Lab. Heb jij een voorstel voor in het Smart Distance Lab of wil je meer informatie? Kijk dan op Smart Distance Lab of mail met info@SmartDistanceLab.nl.
Achtergrond bij deze Open call Smart Distance Lab: voor alle branches zijn protocollen opgesteld. Werken deze protocollen? En wat kan beter? En als er in het najaar een tweede golf komt, hoe voorkomen we dan dat een nieuwe smart lock down de economie nog meer schade zal berokkenen?
Begin juli opent in de Kromhouthal in Amsterdam het Smart Distance Lab, een test locatie waar maatregelen, protocollen en innovaties ter voorkoming van de verspreiding van het Covid19 virus kunnen worden getest. In samenwerking met het ‘Ministerie van Economische Zaken en Klimaat’ en ‘Nederland werkt door’ is het Smart Distance Lab opgestart waar brancheverenigingen, ondernemers, overheden en andere experts kunnen uitproberen en meten wat er gebeurt in een onderneming, tijdens een event of op een bijeenkomst.
Ondernemers, instellingen en brancheverenigingen worden uitgenodigd om gebruik te maken van het Smart Distance Lab voor het testen van hun protocollen en werkwijzen om zo hun eigen vragen te beantwoorden over wat wel en wat niet werkt. Daarnaast is er ruimte om te onderzoeken welke technieken en innovaties kunnen bijdragen aan het optimaal functioneren van de protocollen. Tenslotte kunnen goede onderzoeksresultaten ook input leveren voor eventuele aanpassingen van de voorgeschreven maatregelen vanuit het Rijk. Aan het Smart Distance Lab is ook deze challenge van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat gekoppeld om slimme meetmethode toe te kunnen passen.
(Post) Corona - TrendsVerwachting 2021
Op NPO Radio 1 geven Lieke & Richard Lamb een inkijkje in de TrendsVerwachting 2021. Op 6’12” bespreken zij ook het Smart Distance Lab.
Uitzendingen
Op deze pagina zijn alle live-uitzendingen rond het Smart Distance Lab te zien (en blijvend terug te kijken).
Media via 070 511 44 44
Deze pagina delen met anderen? Gebruik…